BIO ETHANOLFABRIEK EEN FEIT!
Van suikerbiet naar bio ethanol
Naast Marohi BV, actief op het gebied van projectfinanciering en –subsidies, ben ik samen met twee andere collega’s directeur eigenaar van IST BV met als deelneming o.a. Dutch Sustainable Development BV (DSD). Gestart als technisch adviesbureau zijn we met DSD sinds 2014 meer en meer een technologie ontwikkelaar geworden. Dit is het gevolg van een samenwerking met twee Zwitserse partners om een nieuwe technologie te ontwikkelen waarbij plantaardige celwanden op een relatief eenvoudige manier opengelegd worden. Dit systeem heet het Betaprocess.
Samenwerking
Vanaf 2015 zijn we in samenwerking met Acrres (onderdeel van Wageningen University and Research) in een proeffabriek te Lelystad het concept gaan ontwikkelen om vanuit suikerbiet op een heel efficiënte manier bioethanol te produceren. Deze experimenten vonden plaats met een flexibele opstelling: wasinstallatie, snijmolen, Betaprocess, fermentors (2 van 1,5 m3) en distillatie.ord gaat met een forumkeuze voor een buitenlandse rechter. Tevens kunt u overwegen om een rechtskeuzebeding in de overeenkomst op te nemen, waarin u met de andere partij overeenkomt welk recht van toepassing is op de overeenkomst. Deze keuze kan eveneens gevolgen hebben, bijvoorbeeld indien u kiest voor het Engelse recht dat inhoudelijk aanzienlijk afwijkt van het Nederlandse recht. Bij een rechtskeuzebeding raden wij u eveneens aan om u hieromtrent te laten adviseren voordat u akkoord gaat met een rechtskeuze voor ander recht dan Nederlands recht.
Onderzoek
Elk jaar werden diverse proeven gedaan om alle mogelijke problemen te ontdekken en op te lossen. Probleem is dat de suikerbiet maar een beperkt gedeelte van het jaar beschikbaar is. Daarom zijn we naast de ontwikkeling van de technologie ook gestart met methodieken om de suikerbiet een jaarrond beschikbaar te hebben. Maar deze ontwikkeling duurt nog langer dan gewoon de technologie ontwikkelen. Als basis resultaat halen we uit 1 ton suikerbiet ongeveer 110 liter bio ethanol.
Bron: NOVA Institute; IEA Bioenergy
De bioethanol kan in eerste instantie gebruikt worden als bijmeng product in de E10 benzine, de verwachting is dat dit in de komende jaren E20 gaat worden. Dit houdt in dat 10% (of 20%) bioethanol wordt bijgemengd in fossiele benzine. Maar in de loop van de tijd zal de markt voor bioethanol meer verschuiven naar de chemie. Dan wordt de bioethanol gebruikt als vervanger van fossiele bouwstoffen die voor diverse producten worden gebruikt.
Vanaf 2019 hebben we gewerkt aan opschaling van de installaties, proeven zijn gedaan in 10 m3 fermentors, bij Bodec in Helmond. Met de ontstane reststromen kunnen we bijvoorbeeld groen gas gaan produceren, het water kan, inclusief nutriënten, retour naar het land en de CO2 kan of voor de glastuinbouw gebruikt worden, maar ook als vloeibaar gas beschikbaar gemaakt worden voor de industrie.
Commerciële fabriek
Op basis van de laatste resultaten die we in de loop van 2020 bereikt hebben zijn we gestart met het ontwerpen van een eerste commerciële fabriek. Een fabriek is al rendabel met een relatief kleine capaciteit, dus weinig transportkilometers, minder milieuvervuiling. Daarnaast is er via de Circular Biobased Delta een onderzoek gedaan naar de beste concepten, technologieën en methodieken die eraan bijdragen dat de CO2 reductiedoelstellingen gehaald worden. Dit onderzoek is uitgevoerd door het gerenommeerde milieu- en adviesbureau CE Delft en daarin komt ons concept op een top ranking terecht. Dit geeft dus nog meer aanleiding en motivatie om een eerste fabriek te realiseren. De planning is dat we die fabriek gaan bouwen op de Axelse Vlakte in Zeeuws Vlaanderen. Met dank aan de provincie Zeeland hebben we de business case voor deze eerste fabriek uit kunnen werken.
Internationaal
Maar er zijn vele mogelijkheden om deze fabrieken elders in Europa te gaan bouwen. Gebieden waar vroeger suikerbieten geteeld werden en op diverse marginale gronden is het mogelijk om voldoende suikerbieten dicht bij een fabriek te verbouwen. Resultaat is dat je meewerkt aan het vitaal houden van het platteland, maar ook stabiele inkomsten voor de boer en daardoor de leefbaarheid in zijn omgeving. Te denken is dat er fabrieken komen in landen als Polen, Oekraïne, Slovenië, Kroatië, Hongarije, Slowakije, maar ook Frankrijk, België en Duitsland. Dus volop uitdaging in de komende jaren.
Op deze manier kunnen we op korte termijn resultaten behalen tegen het terugdringen van de opwarming van de aarde. De suikerbiet en dit concept draagt daar optimaal aan bij.
Meer weten? Neem contact op met BIZ-lid Hans van Klink.
Marohi BV
Hans van Klink
hans@marohi.nl
www.marohi.nl
+31 (0)6-53404721