JEU DE BOULES, een seniorenspel of een Olympische sport

JEU DE BOULES, een seniorenspel of een Olympische sport?


Netwerken, we doen het allemaal . . of toch niet? Netwerken is namelijk meer dan contact onderhouden met je netwerk. Het is het informele samenzijn met mensen in je zakelijke kring en al die mensen die je daaraan wilt toevoegen. Elkaar zien, leren kennen. Gezellig bijpraten.

Dàt is waar het om gaat. Waar de bijeenkomsten van De BIZ vroeger voornamelijk gingen om kennisoverdracht, wordt er nu meer tijd gemaakt voor het contact met elkaar. Het accent verschuift naar netwerken en hoe kan dat nou beter dan met een niet belastend spelletje als jeu de boules?

Nog maar vijf jaar geleden was jeu de boules of pétanque een spel dat voornamelijk werd gespeeld door gepensioneerde, veelal Franse, mannen. Niet iets dat je voorstelde aan je vrienden als tijdverdrijf op de vrijdagavond. Nu, vijf jaar later, is jeu de boules meer trendy dan ooit. Niet alleen is het enorm gezellig om met z’n allen een spelletje te spelen, maar ook zakelijk is dit een geaccepteerd uitje. Tenminste, dat vinden wij bij netwerkclub De BIZ, want op onze donderdagavond troffen we elkaar bij Boules and Bites in Tilburg.

De BIZ zou De BIZ niet zijn als er niet gezellig geborreld en gekletst zou worden en ook op deze donderdagavond was dat niet anders. Eerst gezellig een drankje en toen begon het serieuze werk. Het spel. We maakten teams van twee bij twee en toen begon het pas echt. Sommigen competitief, anderen rustig kletsend op de achtergrond, maar allemaal blij om elkaar te treffen en de avond samen door te brengen. Je zou De BIZ kunnen omschrijven als een warme groep vrienden die eens in de maand gezellig bijeenkomt. Bijkomend voordeel is natuurlijk het netwerkelement, zodat je elkaar ook nog van dienst kan zijn.

Un jeu populaire

Dat warme gevoel paste ook wel uitermate goed bij deze avond, want dat is natuurlijk waar jeu de boules om bekend staat. Toch was het niet altijd zo’n relaxte sport als nu. Wist je dat jeu de boules een heel internationaal karakter heeft? Het is namelijk ooit ontstaan in het oude Griekenland. Het was destijds een balspel met een veel actiever karakter. Toen de Romeinen het spel overnamen ontstond er een spel dat meer lijkt op het jeu de boules van nu. Eeuwenlang bleef het spel bestaan en langzaam woei het over naar allerlei landen, waaronder Frankrijk. Daar sloeg het aan en onderging het spel zijn laatste grote verandering. In het begin van de twintigste eeuw is, volgens overlevering, het spel jeu de boules/pétanque gevormd tot het spel dat we nu kennen. Jules Lenoir, een wat oudere Fransman met reuma, kon de aanloop die bij het spel hoorde, niet nemen. Men besloot een nieuwe regel aan te nemen waarbij de spelers met beide benen op een vaste plek moeten blijven staan.  Niet verkeerd, want anders hadden de tafels bij Boules and Bites, waaraan we zo heerlijk hebben gegeten allemaal plaats moeten maken voor die grote aanloop.

Er is een balletje opgegooid

Na het eten en nog wat gezellig nakeuvelen gingen wij weer op pad, maar hoe zit dat nou met pétanque? Gaat deze hype voorbij of wordt dit spel ook in Nederland een ‘must-do’? Als het aan de Fransen ligt dan wordt het volkssport nummer één in meer landen dan alleen Frankrijk. De Fransen willen namelijk dat pétanque de nieuwe Olympische sport wordt op de Olympische spelen in Parijs in 2024. Dus ik zou zeggen . . . goed oefenen en wie weet sta je dan over een paar jaar wel zelf in het Olympisch stadion voor een wel heel bijzonder potje pétanque.

Dankwoord

Onze dank gaat uit naar Boules and Bites in Tilburg voor het warme welkom, de toplocatie en het heerlijk eten. Ook willen we onze partners Mannaerts Appels Advocaten, Bolsius Nederland bv en Flanders Investment & Trade hartelijk bedanken voor hun bijdrage.

TerugblikMascha van Veghel