ONDERNEMEN MET PASSIE
Ondernemen met passie
Heb jij altijd al gedroomd van emigreren naar Frankrijk, Spanje of Italië om daar heel romantisch je eigen wijngaard te starten? Voor een wijngaard hoef je niet naar Frankrijk, blijkt nu. Ron Langeveld van wijngaard Dassemus vertelt er alles over.
Pluk de dag
Met z’n allen gaan we richting de wijngaard, want vandaag mogen we helpen met het oogsten. We gaan werken in koppels. Ieder een eigen rij, zodat beide kanten van de plant goed worden geplukt. ‘We zitten nu in een belangrijk seizoen, want we gaan oogsten’, vertelt Ron. ‘Een plant moet zo’n 3 à 4 jaar groeien voordat je kan oogsten en als het zover is, maak je ongeveer een fles per plant.’ ‘Eén van de druiven die we gebruiken is de Solaris druif. Dat is ook de druif die we nu gaan plukken. Deze druiven zijn gekweekt in Duitsland, kunnen goed tegen een kouder klimaat en zijn resistent tegen veelvoorkomende ziektes’, vertelt Ron. Andere, wellicht meer bekende soorten, zoals de Chardonnay, zijn kwetsbaarder.
Hoe een wijngaard kan groeien
Dassemus heeft zo’n 16000 planten en vorig jaar is de wijngaard uitgebreid met 2 hectare grond. Nu hebben ze in totaal wel 6 hectare. ‘Er is veel belangstelling gekomen voor het lokale product’, laat Ron weten. Sinds de corona tijd is er het een en ander veranderd en er kwam interesse voor wijntours in eigen land. Deze interesse heeft de prijzen omhooggedreven, vertelt hij. Dat is natuurlijk hartstikke fijn, maar daarmee durfden we ook deze uitbreiding wel aan.
Een nieuw product
Dassemus maakt gebruik van 16 druivenrassen die alle goed gedijen is ons klimaat. Elk ras wordt op een ander moment geoogst. Dat spreidt de werkdruk natuurlijk, maar rustig is het niet. Ron en Monique zijn namelijk echte ondernemers, want naast het onderhouden van de wijngaard, het creëren van nieuwe smaken en de verkoop van hun wijnen in Nederland, België, Denemarken, Zweden, Japan en Canada, hebben ze er een nieuw product bij: appelcider. Appelcider is natuurlijk veelal bekend van vakantie in Frankrijk en in Groot Brittannië hebben ze het zelfs op de tap, vertelt Ron, maar bij Dassemus is het ook te koop. Waarom appelcider? Eigenlijk is dat een erg mooi verhaal. De boomgaard vlakbij Dassemus heeft vaak appels over die door de winkels niet worden geaccepteerd omdat de vorm of grootte niet past in de verpakking. De overgebleven appels moeten worden weggegooid en dat is natuurlijk zonde. Gemotiveerd om verspilling tegen te gaan en tegelijk een mooi product te maken, besloten Ron en Monique de samenwerking aan te gaan en het resultaat is een heerlijke appelcider.
Ten slotte
Zoals jullie wellicht weten zit ondernemerschap niet alleen in de kwaliteit om je eigen boterham te kunnen verdienen, maar nog wel meer in het zien van mogelijkheden en het herkennen van mooie producten. Dassemus vond zo’n product in Italië. De wijnvaten van Dassemus zijn namelijk keramisch en zijn uit Italië naar Nederland gekomen omdat deze speciale rijpingsvaten geen smaak afgeven.
Wil je nou ook eens zo’n heerlijke wilde witte, ceci n’est pas un orange, appelcider of één van de andere biologische wijnen proberen? Breng dan een bezoek aan de wijngaard in Chaam of bestel via https://dassemus.nl/bestellen/.
Dankwoord
Onze dank gaat uit naar Dassemus, voor de bijzondere ervaring en het warme welkom. Ook willen we onze partners Mannaerts Appels Advocaten, Bolsius Nederland bv en Flanders Investment & Trade hartelijk bedanken voor hun bijdrage.