BIZ PARTNER AAN HET WOORD

Vanaf 1 juli is de wettelijke betalingstermijn tussen grote ondernemingen en het mkb verkort naar 30 dagen.


De maximale wettelijke betaaltermijn voor grote ondernemingen wordt per 1 juli 2022 verlaagd naar 30 dagen. (1) Vóór de wetswijziging, die per 1 juli jl. in werking is getreden, was deze termijn nog maximaal 60 dagen. Door deze halvering is de betaaltermijn voor grote ondernemingen aan het mkb gelijkgesteld aan de termijn die van toepassing is op de overheid.

Invloed grote onderneming

In het verleden is de maximale betaaltermijn van grote bedrijven aan het mkb al eens verlaagd van 90 dagen naar 60 dagen. Uit onderzoek is gebleken dat deze verlaging niet heeft geleid tot snellere betalingen aan de mkb-ondernemingen. Tevens bleek uit dit onderzoek dat sinds de coronacrisis grote ondernemingen vaak de betaaltermijn zelf bepalen en in sommige gevallen ook eenzijdig verlengen. Voor een mkb-onderneming kunnen deze handelingen problematisch zijn. Deze wetswijziging zal de mkb-ondernemingen beter moeten beschermen.

Vereisten grote onderneming

De wijziging van de betaaltermijn ziet enkel op gevallen waarbij de grote onderneming een vordering moet voldoen aan een mkb-onderneming. Als de mkb-onderneming de debiteur is, mag er wel een betaaltermijn worden overeengekomen die langer is dan 30 dagen.

Om te bepalen of een onderneming aangemerkt moet worden als een grote onderneming zal deze onderneming tenminste op twee opeenvolgende balansdata aan twee van de volgende drie wettelijke criteria moeten voldoen:

  • de waarde van de activa volgens de balans met toelichting, bedraagt, op de grondslag van verkrijgings- en vervaardigingsprijs, meer dan € 20.000.000;

  • de netto-omzet over het boekjaar bedraagt meer dan € 40.000.000;

  • het gemiddeld aantal (eigen) werknemers over het boekjaar bedraagt tenminste 250.

Actie ondernemingen

De nieuwe betaaltermijn geldt voor alle op of na 1 juli 2022 gesloten overeenkomsten. Verder krijgen de grote ondernemingen per 1 juli 2022 één jaar de tijd om de betaaltermijn van bestaande overeenkomsten aan te passen, zodat ook deze overeenkomsten voldoen aan een maximale betaaltermijn van 30 dagen.

Let op, vanaf 1 juli 2023 mogen in huidige en toekomstige overeenkomsten tussen grote ondernemingen (debiteur) en mkb-ondernemingen (crediteur) dus geen langere betalingstermijn dan 30 dagen van toepassing zijn.

Gevolgen

Als de betalingstermijn van meer dan 30 dagen niet tijdig wordt gewijzigd of er wordt in een overeenkomst na 1 juli 2022 een langere betaaltermijn dan 30 dagen afgesproken, dan is de afgesproken (langere) betalingstermijn nietig. Dit heeft tot gevolg dat er dan automatisch een betalingstermijn van 30 dagen van toepassing is op de overeenkomst. Over de periode na het verstrijken van deze automatische betalingstermijn is de grote onderneming de wettelijke handelsrente (8%) verschuldigd tot aan het moment van volledige betaling.

(1). Artikel 6:119a sub 6 Burgerlijk Wetboek

MannaertsAppels staat u graag bij om u te adviseren over de wetswijziging en u te begeleiden bij het innen van uw vorderingen of het wijzigen van uw overeenkomsten. Voor zover nodig kan daarbij gebruik gemaakt worden van buitenlandse advocaten via het Eurojuris-netwerk en andere netwerken.

Je bent van harte welkom om contact op te nemen met Sjoerd Tilman, partner bij MannaertsAppels Advocaten of een van de andere aan MannaertsAppels verbonden advocaten.

Mail: s.tilman@mannaertsappels.nl
Telefoon: +31 (0)76 – 5226260
Website: www.mannaertsappels.nl

BlogMascha van Veghel