SCHROBBELÈR - EEN ÉCHTE BRABANTSE ERVARING
Schrobbelèr - een échte Brabantse ervaring
Wat is het fijn om elkaar weer allemaal te kunnen en mogen zien na zo’n lange tijd van thuiswerken en afstand. En zeg nou zelf, als je dan een plek moet kiezen voor zo’n reünie dan is Schrobbelèr toch wel een fantastische locatie.
Bij binnenkomst werden we vriendelijk ontvangen door huistroubadour Johan. In het proeflokaal, de gezellige bruine bar van Schrobbelèr, stond de koffie met appeltaart al klaar. Nikki en Boyke, onze tour guides van vandaag, schonken de eerste warme Schrobbelèr met slagroom voor ons in. Wat een heerlijke start van een hartverwarmende rondleiding.
Een stukje geschiedenis
1973, we staan in de huisbar van Jan Wassing. Een vriendelijke Brabander met maagproblemen. Hij zou ook graag een alcoholische drank drinken die zijn maag kan verdragen, dus begint hij te testen. Door het mixen van bestaande dranken en homeopathische middelen ontstond de eerste Schrobbelèr. Daar, in zijn bar, schonk hij zijn eigen Schrobbelèr en door de enthousiaste ontvangst besloot hij enkele jaren later om de markt op te gaan. ‘Hij zag het als een grap’, vertelt Boyke. ‘Ik breng het op de markt als kruidenlikeur’, zou hij gezegd hebben. ‘En als dat niet werkt, als homeopathisch middel, en als dàt niet werkt, dan als lijm, want ’t plekt verrekkus.’ In 1980 kwam de eerste Schrobbelèr op de markt. Helaas overleed Jan Wassing in 1981 en heeft hij nooit het succes van zijn kruidenlikeur kunnen zien, want inmiddels is Schrobbelèr uitgegroeid tot een begrip.
Zijn zoon, Pieter Wassing, nam het stokje van zijn vader over. Belangrijk vond hij de nalatenschap van zijn vader die ‘de onbetaalbare waarde van warme mensen die je dierbaar zijn’ tot kernwaarde van zijn onderneming maakte.
Het proeflokaal en de 43 kruiden
‘We willen jullie deel maken van onze familie en we kunnen jullie natuurlijk alleen deel maken van ons gezellige familiebedrijf met een goeie toast’, zegt Boyke. Dus na een spotje Schrobbelèr begint de tour. ‘Het proeflokaal is gebaseerd op de huisbar van Jan Wassing’, laat Boyke weten. ‘Hij had destijds een transportbedrijf waar hij directeur van was’. ‘Ik heb daar 46 jaar gewerkt. Ik was bij het begin van Schrobbelèr,’ zegt Jos van der Borght.
Vanuit het proeflokaal lopen we naar het knusse kruidendepot met wekpotten en flessen vol kruiden. Het doet het beetje aan als de Vila Volta van de Efteling, maar dan zonder de spannende muziek en enge pop. Een erg warme ervaring. Schrobbelèr bevat maar liefst 43 kruiden. De smaak onttrekken aan kruiden of specerijen heet Maserati. ‘Alle gebruikte kruiden in Schrobbelèr zijn zacht voor de maag, dus niet maagzuur opwekkend’, verteld Boyke. Dat betekent niet dat het als homeopathisch middel kan gebruiken, wordt grappend vertelt.
Het geheim van Schrobbelèr
Dat er in Schrobbelèr 43 kruiden zitten is nu bekend, maar wat is het geheim van Schrobbelèr? Dat willen we natuurlijk allemaal weten. Eerst laat Nikki weten dat de alcohol per 10.000 liter wordt ingekocht. Water en suiker zijn de andere ingrediënten in Schrobbelèr. Onder de kruiden en specerijen die in Schrobbelèr zitten vind je steranijs, kaneel en sinaasappelschillen. Dit zijn de drie hoofd ingrediënten van de kruidenlikeur. Ook zit er knoflook (ja echt) en lavendel in. Je proeft dit niet, maar het laat de andere smaken wel tot leven komen, vertelt Nikki. Het échte geheim van Schrobbelèr? Blijf nog even lezen.
Proeven is niet gemakkelijk
Studente Tessa van Avans Hogeschool weet de lavendel te benoemen wanneer er wordt gevraagd te zeggen wat er wordt geroken. In het theater wordt het wat lastiger. Alle testers hebben een andere smaakbeleving. Boyke laat weten dat geur, kleur, smaak, tijd en plaats de perceptie beïnvloeden. Dat blijkt wel weer na de laatste proef, geur- en kleurtest waaraan we worden onderworpen.
Een paar interessante weetjes
• De naam Schrobbelèr komt van degene die vroeger in de fabriek de wol ontwarde.
• De kruiken van Schrobbelèr verwijzen naar de textielindustrie, daar Tilburg een textielstad is.
• Mits gesloten is Schrobbelèr eeuwig houdbaar.
• Schrobbelèr heeft 21,5% alcohol zodat de accijns laag blijft en het voor iedereen betaalbaar is.
• De warme Schrobbelèr met slagroom is ontstaan door de opmerking van een Belg (wij drinken kruidenlikeur altijd warm).
• Alle Schrobbelèr ter wereld wordt in Tilburg geproduceerd.
• Het hele proces van maken en bottelen kost 5 dagen.
De borrel
De afsluiting van de dag sloot fantastisch aan bij de rest van de rondleiding. Met warmte en gezelligheid. ‘Zo, we zijn niet te zuinig met al die prijzen. We geven ze weg alsof het niks is’, grapt Boyke over de mini flesjes Schrobbelèr wanneer de sfeer er helemaal goed in zit tijdens de quiz in het proeflokaal. Johan, kunstenaar en muzikaal talent gooit en een gezellig deuntje onder terwijl menigeen begint mee te zingen. Wat een dag en wat een prachtige ervaring.
Oh . . en het geheim van Schrobbelèr? Die warme Brabantse vriendelijkheid natuurlijk!
Dankwoord
Met warmte in ons hart willen wij Johan, Boyke en Nikki bedanken voor de ontvangst en bijzondere en informatieve rondleiding. Ook Bolsius Nederland bv, MannaertsAppels, Oryx en Flanders Investment & Trade hebben onze hartelijk dank voor hun bijdrage.